VVV Toerisme

Gen. Dempseylaan 1, 3930 Hamont-Achel +32(0)11 64 60 70

Lokale musea

Knipsel Hamont

De Doodendraad reconstructie

P6139240

Ter hoogte van de Ezel in het duinengebied van Hamont-Achel staat 'den Draad'. Of toch een stukje daarvan. Het gaat om een nieuwe reconstructie van de Doodendraad. Die werd opgericht door de Duitsers tijdens Wereldoorlog 1. En scheidde België van het niet bezette Nederland. Honderden mensen lieten het leven aan de Doodendraad. Verhalen die vandaag verteld worden op de infopanelen naast de reconstructie. Het is dan ook een tragisch stukje geschiedenis dat niet vergeten mag worden

 

adres : kruising Ruiterstraat - Beverbeekse Heide (Hamont-Achel) en volg het fietspad vanaf knooppunt 216 (oude reconstructie) naar knooppunt 38 (nieuwe reconstructie)

adresdodendraad

De Teutenkamer

SAM 1085

Elke eerste zaterdag van de maand - kunt u een bezoek brengen aan de Teutenkamer, die door de geschied- en heemkundige kring in samenwerking met het stadsbestuur werd ingericht In de voormalige radiokamer van het klooster ursulinen. Die Teutenkamer (foto) brengt een totaalbeeld over de geschiedenis en betekenis van de Teuten.

Vrije toegankelijk op de eerste zaterdag van de maand van 14 tot 17 uur

Adres: Wal 26, 3930 Hamont-Achel

 DE TOMP - Achel

tompDe Tomp van Grevenbroek rijst eenzaam en geheimzinnig op uit het laaggelegen drassige en bosrijke natuurgebied.

Omschrijving activiteit:

  • Maak kennis en beklim aan de binnenzijde dit mysterieus gebouw van middeleeuse oorsprong omringd door diverse vijvers, moerassen en beken.
  • Ontdek samen met de gids een mooi verhaal over jarenlange twijfels van het doel, de foutieve heropbouw en conclusie van deze oorspronkelijke ruïne uit de 15de eeuw.  

Lees meer: De Tomp

GREVENBROEKMUSEUM - Achel

9851090209111920Het Grevenbroekmuseum tracht de bezoeker te leiden doorheen de vele eeuwen geschiedenis van onze streek, van de vroegste tijd tot de laatste wereldoorlog. Dit gebeurt aan de hand van authentieke en unieke voorwerpen, maquettes, kaarten, prenten, tekeningen, schilderijen, films en brochures. Het verhaal van de mensen die onze streek bewoonden, vroeger en nu, verdeeld over zeven zalen. 

Lees meer: Grevenbroekmuseum

NAPOLEONSMOLEN - Hamont

Geert dscf1340 1 2 3 4 5 tonemappedNa de opheffing van het middeleeuwse banrecht door Napoleon, bouwden enkele ondernemende Teuten van Hamont een windmolen op een paar honderd meter buiten de stadswallen van Hamont. AN XII of 1804 staat in grote witte letters op de molen..
Later werden de onverdeelde eigendomsrechten verkocht aan G.L. Mathijsen die er in 1867 een olieslagmolen bijbouwde.
De laatste molenaar was Jaak Van Bree die in 1968 de activiteiten stopte.
In 1990 kocht de stad Hamont – Achel de molen en na restauratie werd hij in 1997 feestelijk heropend.
Vier vrijwillige molenaars laten de graanmolen draaien en slaan regelmatig lijnolie, raapolie of notenolie.

Lees meer: Napoleonsmolen

NEDERLANDS STEENDRUKMUSEUM - Valkenswaard (NL)

steendrukmuseumDit museum is uniek, er bestaat namelijk geen enkel ander museum over steendruk en lithografie. Steendrukken werd in 1798 per toeval uitgevonden door Aloys Senefelder. Wij kunnen ons de wereld vaak niet meer voorstellen zonder uitvindingen zoals deze. Deze uitvinding heeft de mensheid alle denkbare afbeeldingen geschonken. Voor het eerst was het mogelijk in grote aantallen plaatjes en afbeeldingen te drukken

Lees meer: Steendrukmuseum

VALKERIJ EN SIGARENMAKERIJ MUSEUM - Valkenswaard

valkerij

 

Beschrijving Museum:
Het Valkerij en Sigarenmakerij Museum heeft twee prachtige collecties die in hetzelfde historische pand te zien zijn. Een bezoek aan het Valkerij en Sigarenmakerij Museum geeft een kijk in het zeer interessante verleden van Valkenswaard.

Lees meer: Valkerij