Tentoonstelling Einde WO I en Treinontploffing te Hamont

26 mei

De tentoonstelling is dit vijfde jaar gewijd aan het einde van WOI en de treinontploffing in Hamont. Tijdens de voorbereidende studie en het vele opzoekwerk kwam weer heel wat informatie over onze streek nog beter in beeld. Vandaar dat er weer uniek beeldmateriaal en kleurrijke voorwerpen tentoongesteld worden over deze moeilijke periode. De moeite van een bezoek waard!
De oorlog begon steeds meer kwaad bloed te zetten en bracht ontelbare gezinnen in de problemen door steeds toenemende schaarste. Vlaamse activisten konden met toestemming van het Duits burgerlijk bestuur belangrijke Vlaamse eisen van voor WO I concreet maken: de vernederlandsing van de rijksuniversiteit van Gent werd volledig uitgevoerd.
Aanvankelijk leek Duitsland voordeel te halen uit de terugtrekking van het revolutionaire Rusland uit de Groote Oorlog. Duitse troepen werden massaal overgebracht naar het westen. De Duitse legers boekten merkbare terreinwinst o.m. rond Ieper.

Maar sinds eind 1917 werden de geallieerde legers ondersteund door Amerikanen die het verschil zouden maken en de uitgeputte Duitse legers zouden doen wijken. In Duitsland zelf ontstonden overal revoltes tegen het Duits bestuur. Het communisme was in opmars.

Ondertussen begon ook in België aan de IJzer in de zomer van 1918 het eindoffensief. Bij de Wapenstilstand op 11 november was Gent reeds bereikt.

Abdij Sint-Bendictus
De Kluis 1
3930 Hamont-Achel

Van 12u00 tot 16u00
Inkom: 2,00 € per persoon