Fietsbelevingsroute "De Smokkelroute"

In de jaren ‘30 van de vorige eeuw werd er veel gesmokkeld. Zo ook in Cranendonck en Hamont-Achel, op de grens tussen Nederland en België. Boter, suiker, zout en zelfs lingerie werd de grens over genomen om extra centen te verdienen. Tot ergernis van de commiezen... Wie is de ander te slim af?  Ontdek het kat- en muisspel in het grensgebied van De Groote Heide en treed met deze fietsroute van ca. 44 Km in de voetsporen van Cor de commies en Johannesde vlugge de smokkelaar.
Bezoek de vele historische gebouwen en locaties die verband houden met het smokkelen. Beozke diverse ondernemers langs deroute met hun speciaale Smokkelwaar.

Proef het smokkelverleden
Van smokkelijs over smokkellikeur tot een smokkelbiertje. Je kan het zo gek niet bedenken, of ondernemers in het gebied hebben het smokkelverleden verwerkt in wat lekkers.

Smokkelijs
Mascarpone-ijs met gestoofde peertjes, stroopwafel en karameldat ons instant doet watertanden. Het smokkelijs, met linken naar de boter- en suikersmokkel, van Mamma Mia Gelateria in Hamont-Achel doet ons instant watertanden.
Smokkelgebak
Een overheerlijke chocoladebol ('Pungel') gevuld met cappuccinomousse. Om duimen en vingers bij af te likken! 't Kluutje
Bier 'Johannes de Vlugge'
Een terraswaardig en grensoverschijdend lekker bruin biertje (7%). Prootst Ontwikkeld door Stoombierbrouwerij De Pimpelier in Budel-Schoot.
Thee van de Grens
Een spannende groene en witte thee die zorgt voor een lentefeestje in de mond. Fris en fruitig! 't Zuyderblad
Smokkelkaas
Een uniek kaasje met de Doodendraad als lijntekening in cacao en koffie. Een echte smaaksensatie! Kaasmakerij Catharinadal
Smokkellikeurtje
Wat kies jij?  't Smokkelaartje op basis van blauwe bessen of 't Pungelke, met de smaak van boterbabbelaar? Fruitbedrijf Jan Janssen
Smokkelkistje
Vijf verschilllende biertjes die zorgvuldig door Johannes de Vlugge de gresn over gesmokkeld werden voor ju om te ontdekken. Kom je bij Borrelbar KikkerOp in Maarheeze of passeer je bij Brasserie De Kapetulie in Hamont-Achel dan kan je op beide locaties een smokkelkistje kopen.
Kraaienpoten
Pittige gekruide rundvleeswordtjes, lekker voor bij de borrel. druf jij het aan? Borrelbar KikkerOp
Lekker pungeltje
Pungeltje mt zoete lekkernijen boterbabbelaars, stroopsoldaatjes, zoethout......Genieten voor groot en klein. 't Kluutje

Deze fietsroute is uitgezet via het fietsknooppuntennetwerk en kan in twee richtingen gefietst woren. De route is als gratis brochure te verkrijgen bij VVV Cranendonck in Budel, het V.V.V.-kantoor in Hamont-Achel en bij diverse ondernemers aan de route.

Proef het smokkelverleden

meer over: 

Fietsen in Hamont-Achel

Hamont-Achel, waar teuten en trappisten elkaar ontmoeten.
Het stadje Hamont-Achel, met grenzeloze charme, is gelegen in de Belgische Kempen, in het uiterste noorden van de provincie Limburg, tegen de Nederlandse grens.

Het is een bosrijke gemeente, met een oppervlakte van 4373 ha. De stille uitgestrekte natuurgebieden, de geurende harsige naaldbossen, het open landbouwlandschap en de verrassende historische getuigenissen in de centra en het groen rondom de Warmbeekvallei maken van Hamont-Achel de plek bij uitstek voor wandelaars en fietsers. Maar vergeten we vooral niet de gastvrije mentaliteit van haar bewoners.

Fietskaart

De fietskaarten kan je aankopen bij het V.V.V. Hamont-Achel vzw of bij het UiTpunt in Hamont.

Fietskaart kopen

 

Fietsverhuur

KLASSIEKE FIETSEN

Huurprijzen per fiets, per dag:   € 10,00
Gelieve er rekening mee te houden dat het aantal fietsen beperkt is, dus het is raadzaam om tijdig te reserveren.

ELEKTRISCHE FIETSEN

Huurprijs elektrische fiets, per dag:  € 30,00
Het reserveren van elektrische fietsen dient steeds 3 dagen op voorhand te gebeuren. Dit kan via een mail of telefonisch.
Voorwaarden

  • Tussen beide partijen wordt een huurovereenkomst opgemaakt.
  • De huurder wordt eraan gehouden zijn identiteitskaart voor te leggen.
  • Er worden géén fietsen verhuurd aan personen onder de 16 jaar zonder begeleiding.
  • Het V.V.V. Hamont-Achel vzw is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen. 

 

 

Bron: Bjorn Snelders