Home >> Ontdekkenzien >> Monumenten >> De Doodendraad WO I

De Doodendraad WO I


Groepen

Iets ten noorden van de Ezel, in het duinengebied van Beverbeek, werd in 2015 een indrukwekkende reconstructie van zo’n 200 meter doodendraad ingehuldigd.
Deze reconstructie geeft een uitstekende indruk van de impact van deze Duitse versperring tijdens WO I op de omgeving en haar bewoners. Langsheen deze reconstructie staan infoborden die de wandelaars extra info verstrekken over de oorspronkelijke constructie in 1916, de vele ontsnappingsmethoden die vanuit België werden ondernomen, maar ook de dramatische verhalen die zich aan de draad hebben afgespeeld.

Drie locaties

Hamont-Achel bevat vandaag drie locaties van deze doodendraad: aan de Ezel (eerst opgericht in 2000), even verderop in het duinengebied van Beverbeek en aan de Achelse Kluis, nabij de kloosterpoort. Het is een unieke realisatie langsheen het voormalige tracé van de doodendraad, vanaf het Drielandenpunt in Vaals (Duitsland) tot aan de Belgische kust.

Drie locaties
  1. Aan de Ezel (eerst opgericht in 2000),  
  2. Duinengebied van Beverbeek
  3. Achelse Kluis
Meer over

Met dit bijzonder monument willen we een blijvende hulde brengen aan de frontsoldaten van de IJzer en de slachtoffers van de doodendraad.

Bekijk ook de Erfgoedwandeling
 "De doodendraad"

 

Info

Locatie:
Kruising Ruiterstraat - Beverbeekse Heide (Hamont-Achel).

Volg het fietspad vanaf knooppunt 216 (oude reconstructie).
Naar knooppunt 38 (nieuwe reconstructie).

meer over: 

Bron: Foto's Bjorn Snelders