Home >> Ontdekkenzien >> Monumenten >> Geheim Leger WO II

Geheim Leger WO II

"Le roi Salomon a mis ses gros sabots” (“Koning Salomon heeft zijn zware klompen aangetrokken”). Deze langverwachte boodschap werd door de BBC op 8 juni 1944 uitgezonden na D-day, de landing van de geallieerden op 6 juni op de stranden van Normandië. Dit betekende voor de verzetsorganisatie Geheim Leger het sein om de eerste fase van het actieplan in werking te stellen, namelijk de sabotage van het Belgische spoorwegennet om Duitse troepentransporten te verhinderen.

Geheim Leger

In de ochtenduren van 10 juni 1944 ontspoorde op deze plaats een goederentrein. De locomotief en een aantal goederenwagons liepen uit de rails. In de wagons lag materiaal van neergestorte bommenwerpers van de Royal Air Force dat voor recyclage via Nederland naar Duitsland werd getransporteerd.
De sabotage werd in de nacht van 9 juni 1944 uitgevoerd door een lokale verzetsgroep van het Geheim Leger.
Tussen 8 juni 1944 en de bevrijding van België bliezen de leden van het Geheim Leger meer dan honderd bruggen op, vernielden of beschadigden 285 locomotieven en 1.365 goederenwagons en lieten 116 treinen ontsporen.

De treinbumper op de sokkel werd beschadigd door de sabotage en werd geschonken door de familie Van Otterdijk uit het Ven, die het jaren als aambeeld heeft gebruikt.

Locatie

Dit monument is gelegen langs het fietspad tussen knooppunt 564 en knooppunt 218. (Witteberg Achel)

meer over: