Home >> Ontdekkenzien >> Monumenten >> "Plaatselijke ambachten van de stad Hamont-Achel"

"Plaatselijke ambachten van de stad Hamont-Achel"


Kindvriendelijk

Rolstoelvriendelijk

Groepen

 “Plaatselijke ambachten van de stad Hamont -Achel”
Dit monument is terug te vinden in de Stationsstraat te Hamont. Op het driehoekig pleintje vlak voor de sporthal “De Posthoorn”. Het is ontworpen door de gerenommeerde kunstenaar Willy Ceyssens uit Hechtel.
Het werd geplaatst in de buurt waar het woonhuis (De posthoorn) stond, gebouwd door de familie Eycken. Het was Hendrik Spaas die in 1853 dit aankocht om er een wasblekerij te beginnen, die nadien open bloeide tot de kaarsfabriek die we nu kennen. Het zijn deze kaarsen die in overvloed door Ceyssens over dit kunstwerk zijn uitgestrooid.
Het kunstwerk is opgevat als één drieluik en meet 6 meter op 3 meter. We beginnen met de linkerzijde van het drieluik. Het verrast ons misschien meteen met aantal kunstvormen. Bovenaan hangen wel vijf mooie maskers die de theaterkunst symboliseren en vanuit de oudheid kunst en inhoud gaven. Vlak daaronder twee opspringende atleten die duidelijk een bal proberen te veroveren. De school vissen, zowel als de drie bloemknoppen, vertegenwoordigen fauna en flora. De verblindende zon op dit links paneel en de maan op het rechter paneel zijn symbool van licht en duisternis in het menselijk bestaan.
 
Het middenpaneel wordt gedomineerd door drie figuren die een gezin voorstellen, erg vereenvoudigd zoals het momenteel algemeen aanvaard wordt.
 
Als we het rechterluik bekijken valt meteen een nest fladderende vogels op, misschien geschrokken door twee muzikanten die we herkennen aan hun opgerichte trompetten.
Vlak daaronder slaat iemand met een open boek, een meester met een groep leerlingen met hun boekentas in de hand. De slanke figuur die er staat kan eveneens het turnen als het ballet oproepen. Verder naar beneden staat een koets op hoge wielen maar zonder paarden. Dit wijst naar de postkoetsen die in vroeger jaren door Hamont reden. Onderaan, dicht bij de grond, grazen een vijftal schapen, die eeuwenlang de Hamontenaren melk, vlees maar ook de wol leverden voor de vele spinnenwielen.
 

Rechter paneel
Midden paneel
Linker Paneel

meer over: